Stina Ekblad
recitation

Foto: Urban Jörén

Länk till foto i 300 dpi

 

 

 

 

 

 

Stina Ekblad är född i Finland, utbildades vid Odense Teaters elevskola och kom till Stockholms Stadsteater 1980. På Dramaten började hon 1987 och där har hon spelat en rad roller i regi av bl a Ingmar Bergman, Peter Oskarsson, Lennart Hjulström och Staffan Valdemar Holm. Våren 2002 gjorde hon rollen som Fenix i Mats Eks hyllade uppsättning av ”Andromaque” av Jean Racine. Hon har även medverkat i många filmer och samarbetat med regissörer som Bo Widerberg, Jan Troell, Mai Zetterling, Susanne Bier, Anders Grönros, Colin Nutley samt Ingmar Bergman.

Hon är ofta verksam med recitation av lyrik och sammanställde 1994 en CD med dikter av Edith Södergran. Under hösten 1999 genomförde hon en längre turné med lyrik och musik tillsammans med pianisten Matti Hirvonen och deras samarbete har fortsatt påföljande säsonger. Hösten 1998 framförde hon den uppmärksammade monologen ”Lukasevangeliet” på Orionteatern (regi: Jan Dolata) och har sedan dess turnerat med föreställningen runt om i Sverige.

Hon innehar även en professur i scenisk gestaltning (med tonvikt på textinterpretation och språklig gestaltning) vid Teaterhögskolan i Stockholm.

Tillbaka till artistlistan
För utförligare biografi / information, v g kontakta
Helena Friberg Artists Management
hfam@swipnet.se
• tel/fax 08-580 127 70